torsdag 12 september 2013

Nya prydnadssömmar


Första utgåvan av "Prydnadssömar under medeltiden" utkom redan 1972 skriven av Anne Marie Franzén. 2012 kom en ny utgåva ut där Margareta Nockert har fyllt med historik och fler bilder och dom är alla i färg. Det är också fler närbilder och bilder på baksidor.


Jag har inte köpt den tidigare för att jag trodde inte att det var så mycket nytt. Det är inte tillagt några tekniker men materialet runt varje teknik är mycket mer utbroderat, och det tycker jag om.

Nog visst jag blev inspirerad till att börja brodera igen, och det var en del av tanken med detta bokköp.

4 kommentarer:

 1. Var det medvetet du skrev att materialet är mer utBRODERAT? ;-)

  Skämt å sido. Jag har tänkt ett tag att jag skulle vilja prova på vävsöm, men har inte lyckats hitta någon beskrivning av hur man gör. Inte för att det ser svårt ut, grundprincipen förstår jag nog. Men jag skulle vilja göra det "på riktigt", inte hitta på någon hemgjord variant. Inget fel på egna varianter, men jag vill gärna lära mig att göra det enligt konstens alla regler till att börja med. Sedan kan jag gå utanför ramarna om jag vill.

  Så det jag undrar är om den här boken innehåller praktiska instruktioner, eller om den "bara" beskriver tekniken på ett mer teoretisk sätt. Om du förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får erkänna att det var medvetet, när jag kom på det kunde jag inte låta bli att skriva det.

   Det är en kort beskrivning först av tekniken, för vävstygn står det:

   "Vävsömmen är en rätlinjig plattsöm som sys över räknade trådar i ett bottentyg. Stygnen är på rätan parallella med bottenvävnadens varp- eller inslagstrådar. Sömmen syddes antingen på en vanlig tuskaftsvävnad eller på tvistväv."

   Sedan är det beskrivningar av äldre textilier som gör att man kommer djupare ner i teknikerna.

   Om du vill testa kan jag rekommendera ett materialpaket från Hemslöjden i Kalmar. Dom har utgått från äldre textilier med garner från Wålstedts.

   Lycka till!

   Radera
 2. Kul med dina ideér i bloggen. Och ett stort Tack för ditt reportage i Solvöget. Fick tidningen idag med posten och det var kul att läsa om dina skjortmönster. Helt underbar. Ha en skön helg //Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag bli när jag hör att du tycker om det.

   Hoppas du också får en underbar helg.

   /Hanna

   Radera