måndag 28 mars 2011

Vävtips: Klackspröt

Jag föreställer mig ett stort rum så ligger det drivor med plåtbobbiner och klackspröt, nån har någon gång lagt dom där och sedan glömt bort dom. Nu är det dags att hämta fram klackspröten.

Vävtips: Klackspröt

Varför: Det underlättar pådragningen vid långa varpar, det sparar spröt och det är ingen risk att varpen "ramlar" av på sidorna. Inte det bästa dock till varpar där man vill spröta då och då för att skilja på lagren, t.ex. i vissa linvarpar.

Verktyg: Klackspröt, om du inte har några liggande i gömmorna är det lätt att göra själv.

Det du behöver är vanliga spröt. Mina är 60 cm och det fungerar bra till löpare, handdukar och festremsor. Något att göra klackar av, jag köpte en kvadratisk trästav på en modellbutik, den var lika bred som sprötet. Sen var det bara att såga staven i cirka 3 cm långa bitar, det som blir höjden på sprötet.

Jag hade tänkt att bara skruva fast dom med en skruv, men min pappa som hjälp mig tyckte det var bättre att borra och sedan limma fast en träplugg.

Hur: När "framknytningskäppen" kommer ner till varpbommen är det dags att lägga första klacksprötet.


Jag brukar börja med klacken från mig, det är viktigt att den ligger an mot varpen så det inte blir något glapp eller att den trycker in varpen. Jag brukar känna efter varpen ska kännas lite lagom, sen är det bara att titta ligger klacken an?!


Nästa spröt lägger jag så att klacken kommer åt andra hållet, och på samma sätt känner jag in sprötet där också.

Så fortsätter med varannan klack från mig och varannan mot mig, tills hela första varvet är sprötat, sedan behöver jag inte lägga fler sprötvarv.När jag sedan fortsätter att dra på håller jag in varpen något på den sidan som klacken sitter på det är så inte varpen fastnar på klacken, för det är inte bra. Då kan varptråden bli utdragen eller om man skulle missa det helt blir det nog "spännande", jag har inte lyckats med det så jag vet inte var resultatet skulle bli.

Lycka till med era klackar!

2 kommentarer:

  1. tack skall göra mina egna snart när tid o ork finns (nybörjare)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till, det är värt jobbet att göra dom.

      Radera