fredag 8 februari 2013

Vävtips: Redkamning


Vävtips: Redkamning

Varför: Det är mycket lättsammare än förskedning. Det behövs ingen förskedsuträkning. Det behövs bara en redkam med den kan man dra på varje varp och varje täthet.

Verktyg: En redkam, framknytningskäpp, skälstickor, ett ark papper och en tyngd.

Hur: Redkamen består av två delar, en träribba med metallbyglar och ett bomspröt. Metallbyglarna sitter med 1 centimeters mellanrum.


Lägg papperet på redkammen, trä in skälstickorna och framknytningskäppen i varpen. Lägg varpen som på bilden. Lägg också en tyngd på varpen.
Mät ut mitten på redkammen, dela sedan varpbredden i mitten. Mät med ett måttband halva varpbredden ut från mitten av redkammen. Stick in bomsprötet i metallbågarna från samma håll som du mätte på.


Nu är det dags att börja räkna trådarna. I varje centimeterglipa ska det vara samma antal trådar som i den färdiga väven. Men några regler finns det. Man får dela på ett lang, men bara i mitten. Det betyder också att om du har varpat med två trådar och ska ha en täthet av 3 trådar per centimeter, får du lägga varannan 2 trådar och varannan 4 trådar i gliporna.


Fortsätt att räkna trådar och lägg dom i gliporna.


Flytta samtidigt bomsprötet så inte trådarna kan hoppa ur.


När alla trådar har få sin plats, lås det hela genom att knyta runt träribban och bomsprötet på varje sida utanför varpen.


Dags att flytta över varpen till vävstolen. Flytta över varpen till bakre bomkäppen. Nu är det bara att dra på varpen som vanligt.


Behåll gärna redkammen under solvning och skedning. Men glöm inte att ta bort den innan du ska knyta fram.

4 kommentarer:

 1. Jag hängde inte riktigt med, fast varit med o hjälp att göra detta.
  Du är duktig på detta med väv

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att med ord beskriva allt, jag hoppas att bilderna gör saker och ting klarare.

  SvaraRadera
 3. Intressant att du rekommenderar redkamen.
  I Tyskland är det vanligt att använda en redkam och jag tror det är ett bra hjälpmedel men jag känner en del vävare i Sverige som gillar inte att arbeta på detta sätt och föredrar förskedning.
  Nyss var det Barbro som berättade om det:
  http://babsan-mellansystern.blogspot.de/2013/01/nu-ar-den-igang-igen.html
  Ha det så bra!
  maliz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammalt tillbaka var redkam mycket vanligt i Sverige, vet inte när den försvann. Nu tror jag att det beror mycket på vilken utbildning man har gått om man använder redkam eller ej.

   Jag har dragit på vävar med så tunt garn som Lingarn 120/2, 80 tr/cm med redkam och det har gått jätte bra.

   Redkammen är ett super redskap!

   Hoppas du också får en bra helg!

   Radera