lördag 16 februari 2013

Symboler i stickning


Idag har jag varit på stickträff, en del bestod av en föreläsning av Annemor Sundbø. Hon berättade hur hon hade börjat som textildesigner och vävlärare. Hur hon i jakt efter ett bra garn hittade Torridal Tweed, som återanvänder yllelump och spinner garn och väver tweed.

Där började hon att sortera yllelump, dom olika färgerna skulle sorteras efter den färg det färdiga garnet skulle få. Det var i dessa lumphögar som hon börjar samla mönster som hon hittar på vantar, strumpor, mössor, tröjor...


En hel smådjur samling blir det. Frågan hon ställer sig är vart kommer dessa djur ifrån?
Några hittar hon två mönsterböcker en från norra Italien från 1600-talet och en från nürnberg från 1700-talet. Hur kom dom till Norge?

Vantar var viktiga gåvor och varje mönster hade en betydelse. På bröllop var det vanligt att gästerna fick ett par vantar, man hängde då upp alla vantar och så gissade gästerna vilken som hade stickat och till vem beroende på motiv.Vanlig var åtta blads stjärnan, eller Selbu stjärna, den kan ha många olika betydelser t.ex. kärlek, vi navigerar efter stjärnorna och Jesus "jag är morgonstjärnan".
Denna så "typiskt" norskamönstret kan man också hitta på det äldsta bevarade stickade föremålet i Europa, en kudde från Spanien som man hittat i en grav och man kan därför datera den till 1275.

Nu ser jag ännu mera fram emot imorgon och stickkursen.

4 kommentarer:

 1. Tack för dina intressanta skildringar och länkar.
  Trevlig söndag!
  maliz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, hoppas du också haft en trevlig helg!

   Radera
 2. Jag önskar att jag också fick vara med, hoppas det blir fler nätverksträffar och fler stickkurser framöver och att jag då håller mig frisk och att ekonomin tillåter sådant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också på fler träffar, denna gav verkligen mersmak. Hoppas att vi båda kan vara med då. =)

   Radera