söndag 10 mars 2013

Vävtips: Redkamning i vävstolen

Vävtips: Redkamning i vävstolen

Varför: När man ska dra på smala varpar eller varpar med få trådar går det fortare och du slipper förflyttningen från bordet till vävstolen.

Verktyg: En redkam, bomkäpp, skälstickor, 2 pinnar som räcker från bröstbom till sträckbom och ett ark papper.

Hur: Börja med att lägga dom två långa pinnarna mellan sträckbom och bröstbom. Lägg därefter dit redkam, skälstickor och en bomkäpp.


Sätt dit skälstickorna och ta bort omknytningen. Sätt också dit bomkäppen.


Lägg bomkäppen så den är längst emot dig när du står bakom vävstolen, därefter ska du ha redkammen och slutligen skälstickorna. Mät ut mitten på redkammen, dela varpbredden på mitten, ta det måtten mätt från mitten och ut åt vänster. I det mellanrummet ska första varpparen ligga. I mitt fall var varpbredden 20 cm, hälften av 20 cm är 10 cm så jag mätte 10 cm ut till vänster från mitten av redkammen.

Varpen lägger jag till höger, där den får vila på papperet för att inte åka ner i mellanrummen.


Därefter lägger jag ner varpparen i redkammen, hur jag räknar ut det kan du läsa i Vävtipset: Redkamning.


När hela varpen är red delar jag varpen där bomsnörerna ska sitta.

 

I detta fallet med grovvarp och det bara ska in ett bomsnöre mitt i varpen trär jag först på dom två bomsnörerna till vänster. Sedan tar jag den högra gruppen varptrådar i ena handen, tar av dessa från bomkäppen trär på bomsnöret, sätter tillbaka varpen och därefter dom sista två bomsnörena till höger.


Nu tar du bort dom två pinnarna mellan bröstbom och sträckbom. Sedan är det bara pådragningen kvar, när det är korta varpar som med provvävar, använder jag mig av en vikt som jag hänger direkt från bröstbommen. Vid längre varpar använder jag en pådragningsknekt.


När varpen är pådragen låt gärna redkammen sitta kvar tills du ska göra framknytningen, då hålls varptrådarna på plats. Sätt fast skälstickorna, jag brukar bara göra öglor som jag sedan sätter fast i en ögla på redkammen

.

Nu är det bara att börja solva.

2 kommentarer:

  1. Hej Hanna.
    Har just skickat efter en redkam som jag skall försöka dra på väven med,har haft en gammal efter min farmor men den funkar inte så bra,och den sätter man fast i slagbommen när man drar på väven,som jag fattar på din beskrivning så har du redkammen ovanför garnbommen när du drar på varpen,uppfattar jag det rätt då.Har en väv som jag håller på att väva ut och det har bara varit elände med den varpen så nu tänkte jag att nästa varp skall fungera riktigt,är inte så roligt att väva när det inte fungerar som det ska,och jag väver bara trasmattor,hoppas få svar från dig.
    MVH Kerstin bor i Borlänge.
    Min meil är joneskerstin@gmail.com

    SvaraRadera
  2. Du ser rätt, jag ställer min redkam på sträckbommen, alltså ovanför garnbommen. När jag gick på Sätergläntan lärde jag mig att sätta den i slagbommen så det är mer en smaksak var den sitter. Prova vad som fungerar bäst för dig. Det finns för och nackdelar med allt.

    Redkam på sträckbommen: nackdelar, den kan "hoppa" av och det kan kännas sladdrigt när den inte riktigt sitter fast. Fördelar, du kan låta den sitta kvar under tiden du solvar och skedar, trådarna hålls på plats under alla moment.

    Redkam i slagbommen: nackdelar: det kan vara svårt att få "fast" den då den är ganska tjock och kan därför åka ur. Du kan inte ha kvar den under solvning och skedning. Fördelar, om du får fast den riktigt bra i slagbommen rör den sig inte en millimeter.

    Det finns ett tredje sätt och det är att låta den hänga fritt, det är inget som funkar så bra när man som jag använder pådragsningsknekt eftersom jag då spänner av varpen i omgångar. Men om man är två så funkar det bra.

    Tänkt på om du väljer att sätta fast den i slagbommen att du ska ha skälstickorna på din sida redkammen när du reder den.

    Lycka till

    SvaraRadera