måndag 15 oktober 2012

Textiljakt på etnografiska

I fredags tog jag bussen ut till Etnografiska museet. Det är ett museum som jag flera gånger har tänkt att jag ska besöka men det har aldrig blivit av, nu blev det äntligen det.

Något som dom flesta etnografiska museum i världen har som en stor fråga är återlämnande av föremål. Många föremål är såna som ursprungslandet vill ha tillbaka av olika anledningar, föremål har också kommit i utländska samlingar på olika sätt.

Förfädersdockafrån Kongo, innehåller ben från en död förfäder.

Även etnografiska museet har såna föremål, man har också lämnat tillbaka föremål. Kanske mest känt är totempålen som står utanför museet, eller snarare kopian eftersom originalet är tillbaka i Kanada.

Detta är en frågeställning som fascinerar mig och jag blev därför glad att den har fått stor plats i museet med flera exempel från hela världen.

Tillbaka till textiljakten, det finns mycket textil på etnografiska inte bara textil som tyg sett. Utan även i rustningar, denna från Nya Guinea ser nästan ut som den är nålbunden, och den kanske är det också


Dom underbara pärlkragarna från Grönland, så underbara mot den sydda tröjan.


En kimono kan vara hur lappad och lagad som helst men det görs så att plagget kan användas länge till. Som denna barnkimono.


Sedan blir jag som vävare fascinerad av denna skyttel för TRE spolar från Laos, den är använd för att väva mönstrade sidentygen.


Det finns mycket att se på etnografiska, och mycket att läsa. Och mycket god mat i restaurangen...

2 kommentarer:

  1. Varför åkte jag inte dit? Men det får väl bli nästa gång. Det var kul att träffas iaf.

    SvaraRadera
  2. Det står kvar, jag har tänkt åka dit i flera år men inte kommit mig för.

    Det var jätte kul att träffas, nu vill man ta tag i saker och ting här på hemmaplan. =)

    SvaraRadera