fredag 26 oktober 2012

Knooking around the clock


Jag har en liten egenhet, jag måste bara prova "alla" textiltekniker jag upptäcker. Nu senast när jag beställde böcker hittade jag ett Knookingset som jag bara var tvungen att köpa och prova.

Vad är då Knooking? Det är stickning med en virkkrok, alltså inte krokning, den går inte att säga om den färdiga "produkten" är stickad med traditionell stickning eller Knooking.
Man använder en knook, en bambuvirknål som är avsmalnande en änden och har ett hål. Något man lätt kan fixa själv om man vill testa.

Knookning består av två moment, först att plocka upp maskor på Knooken, det är nu man bestämmer om det blir rät eller avigmaskor. Efter det drar man ur "säkerhetssnöret" från föregående varv (rött på bilden). För att slutligen dra Knookingen från Knooken till snöret och vända på Knookningen och börja om. Det finns flera videos på You tube där man kan se hur det går till.

Så nu kommer frågan är Knooken det bästa som har hänt sedan "skivat bröd"?

Njaa, om man har försökt att lära sig att sticka men inte får till det men kan virka, då kan det vara ett sätt att kunna sticka. Eller om man har svårt att hålla i ett par stickor.

Det går mycket fortare att sticka traditionellt än med Knooken och det är mycket man inte kan göra med Knooken som man kan med vanliga stickor. Och hur ska man göra när man fraktar den med sig, för vad händer om snöret åker ut?

Nu har jag provat och jag kan inte säga att jag är såld. Någon annan som provat?

4 kommentarer:

 1. Aha, det är det man har sådana nålar till! Jag såg en någonstans och undrade så. Skönt att det mysteriet är löst.

  Jag är också sådan att jag måste prova alla textila tekniker jag hittar. Så det här får jag lägga till på min mentala lista för saker jag ännu inte lärt mig.

  SvaraRadera
 2. Härligt att jag kan lösa en gåta.

  Visst är det härligt med alla tekniker som finns där ute och bara väntar på att bli upptäckta.

  SvaraRadera
 3. http://ringvor.blogspot.se/

  Precis det tycker jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg att du också hade provat, du fick till så fina muddar. Jag tror att för min del blir det inte mer än en provlapp.

   Radera