lördag 7 juli 2012

Pingellurskor

I veckan har jag varit på en två dagars kurs i Järvsö i att göra "Pingellurskor".


Pingellurskor är en huvudbonad som blev moderna under 1860-talet och håll i sig under några decennier. Dom är inspirerande av de borgerliga huvudbonaderna kapott och bahytt.
Kapott, kapott, kapotthatt, liten kupig damhatt, först placerad högt uppe på hjässan, senare långt bak på huvudet, fasthållen med band under hakan, på modet under 1800-talets andra hälft. (ne.se)
Bahytt, bahy´tt, damhatt med stort brätte nervikt runt ansiktet. (ne.se)
Det var under 1800-talets andra hälft som allmogens kvinnor slutade använda bindmössa och började använda andra huvudbonader, i bland annat Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Gävleborg blev Pingellurskan populär.


Pingellurskor tillverkas i en teknik som kallas för "ramarbete", och det är en teknik som till viss del överlevt som bollkuddar men tekniken att göra pingellurskor är utdöd.


Det gör det både roligt och svårt att göra nya pingellurskor, det finns ganska många gamla bevarade att titta på. Titta på och försöka räkna ut hur som är gjorda och det är det vi delvis har gjort i två dagar. Så någon klar pingellurska blev det inte för mig men en bra början, den kommer att få följa med ut på landet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar