söndag 17 juni 2012

Textilarkivet

Igår var jag på utflykt som "Visa mig" anordnat till Sollefteå och Textilarkivet som ligger där, det är Väster Norrlandsläns länsmuseum som har sina textilsamlingar där.


Det pågår flera utställningar där, en som heter "Tusen trådar. Tusen år", den är till viss del under ombyggnad men de montrar som var fylld visar upp fina folkdräkter.


På arkivet så finns det en folkdräktsskräddare och man får se flera fina ny sydda folkdräkter från Ångermanland.


På textilarkivet finns också Emma Wibergs vävstol, den var kul att se. Emma var en otroligt duktig damastväverska och det var kul att se både hennes vävstol där hon skapade dessa vävnader och att se vävnaderna i verkligheten. Vilken otrolig glans i linnet, det är svårt att hitta lin med den glansen i dag.

En del som jag tycker om är "studiearkivet" med alla dess lådor som man kan öppna och titta i med allt från stickat till alla möjliga olika vävtekniker, jätte roligt.


Den tillfälliga utställningen heter Stickmagi - Textilkonst från Färöarna, och det är är två stickerskor som ställer ut Katrina Maria Hansen som stickade jättefina täcken på 1960- och 1970-talet.


Johanna av Steinum är den andra, hon har inspirerats av Katrina Marias täcken, hon har stickat tröjor och klänningar.

Det var en härlig utflykt österut med perfekt utflyktsväder och trevligt sällskap. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar